LAND with GEZA Architettura nature and sustainability for the headquarters of Furla Progetto Italia

We are in Tavarnelle Val di Pesa, less than 50 km from Florence, in the hilly landscape of Chianti. Here the GEZA Architecture studio founded by architects Stefano Gri and Piero Zucchi created the project for the new production plant and offices of Furla, a famous Italian brand of bags and accessories. As part of Furla Progetto Italy – the name of the company’s new headquarters – the international landscape consultancy firm EARTH took on an important challenge: the inclusion of the production plant in the hills of Chianti, in a landscape of great value.
The views of the hills planted with vines, the ancient settlements of this unique territory with the long rows of cypresses that mark the borders and the paths, are some of the key elements perceived from the reading of the landscape and the history of these places, the first and fundamental step from which – as a landscape architect Andreas Kipar co-founder and CEO of LAND explains – every project the studio does begins.
It is precisely from these elements that the architects were inspired to create “a new productive landscape that respects the context and favors the well-being of its users“, adds landscape architect Andreas Kipar.
In fact, there are three fundamental elements of EARTH– the access road, the terraces of the car parks and the Piazza Furla – which contribute to enhancing the project of the new Furla headquarters designed by GEZA Architecturecomposed of three main buildings (offices, laboratory and logistics) integrated into the site and characterized by great permeability to the local context.
An orderly row of cypresses recalls the typical style driveway Tuscan villas and creates a path where the buildings are arranged in a harmonious succession of floors and levels, dedicated to the different commercial functions, and ending in Piazza Furla. The square is the focal and panoramic point of the whole headquarters, as well as a meeting place for the different types of users. In fact, from here it is possible to access both the management offices and the production area. At different points in the project, the boundaries between architecture and landscape merge and nature enters the building, as in the sequence of offices punctuated by landscaped patios that offer themselves as spaces for informal or commercial collaboration, where users can s ‘immerse and contemplate the surrounding landscape. .
The choice of indigenous plant species adapted to the local climate, resistant to atmospheric agents and pathogens, requiring little maintenance and very little watering, contributes to the need to enhance the rural character of the site. For the same reason, many century-old oak trees already present in the territory have been preserved and integrated into the project. In addition, the presence of the car park has been mitigated thanks to the integration with the nearby forest and, in general, solutions have been implemented that encourage users to rediscover and value the beauty that surrounds them, as illustrated Fernando Guerra’s photographic presentation.

(Agnes Bifulco)

Images courtesy of LAND, photo ©FernandoGuerra

Client: Furla Progetto Italia, FC Immobiliare SpA
Architects: GEZA Architettura
Area: Total area: 43,000 m2; green space: 16,000 m2 including 900 m2 of wall unit
Year: 2017-2021
Project: LAND Italia https://www.landsrl.com/
Team: Andreas Kipar, Luisa Bellini, Valerio Bozzoli, Cecilia Ricci, Francesca Villa, Laura Mantegazza, Gianna Galgani
Photos: © Fernando Guerra

Comments are closed.